Obaly z cukrové třtiny

Doba čtení: 3 minuty

Malý krok pro strávníky, velký krok pro lidstvo

Představujeme první kapsičku s rostlinným obalem. Kapsičku vyrobenou z cukrové třtiny.

Běh na dlouhou trať 

Obaly jsou velký boj - náš boj! Život každého Gooda byl odjakživa spojený s rvaním se o to, co má skutečný smysl.

Teď nemyslíme rvačky, které znáte ze školních chodeb, ale skutečnou bitvu. Bitvu, která má hluboký význam hlavně pro naši planetu! Všechno, co jí přináší nějaký užitek, bereme jako závazek. Dobrý vkus, kvalitu a samozřejmě obaly. Stále je co zlepšovat a my jsme si toho vědomi. Oslovili jsme tedy odborníky a vložili jim do rukou poslání - vyrobit obaly, které budou méně znečišťovat životní prostředí a budou šetrnější k přírodě.

Po měsících vývoje a testování přivedli naši inženýři na svět první kapsičku vyrobenou z biologického zdroje.

Jde o první kapsičku s dětskou výživou, která vznikla ve Francii a teď je taky tady u nás! Obsahuje 82 % rostlinného materiálu - tedy obnovitelného zdroje. Naši inženýři vybrali cukrovou třtinu, protože ve srovnání s dosavadními obaly umožňuje snížit uhlíkovou stopu. Teď se asi ptáte: „A co těch zbylých 18 % materiálu?“ Ptáte se správně! Kapsičky netvoří pouze jeden materiál, ale soubor materiálů. Proč? Protože určité vrstvy na kapsičce mají skvělé bariérové vlastnosti, a zajišťují tak výbornou ochranu obsahu uvnitř kapsičky tak, aby zůstala zachovaná lahodná chuť našich originálních receptů.

Co je to ta cukrová třtina?

Je to jednoděložná víceletá rostlina s masivními stébly, která můžou vyrůst až do šestimetrové výšky a mít až pět centimetrů v průměru. Stébla mají 20 až 40 kolínek vyplněných měkkou dření, která obsahuje až 20 % cukru (převážně sacharózy a malé množství fruktózy a glukózy). Ten se ve stéblu ukládá jako produkt fotosyntézy. Cukrová třtina se pěstuje hlavně v tropických oblastech se stálou teplotou nad 30 °C.

Jak se zpracovává a co jiného se z ní vyrábí?

Sklízí se buď speciálními stroji, nebo ručně pomocí mačet. Pak se stébla dovezou do cukrovaru, kde se lisují. A z vytékající šťávy vzniká třtinový cukr.

Melasa a bagasa se říká zbytkům stébel po vylisování. Ty se pak mimo jiné využívají i na výrobu papíru, lepenek a podobně.

Výhody výrobků z cukrové třtiny:

  • ekologicky přátelské k životnímu prostředí
  • ze třtiny se využívají i zbytky stonků, takže nepředstavují ekologickou zátěž pro planetu
  • coby organický materiál je možné je zkompostovat a rozložit na zeminu a biohumus
  • jednorázové nádobí vyráběné z cukrové třtiny je pevnější a voděodolné (oproti papírovému nádobí), je možné v něm ohřívat jídlo i v mikrovlnné troubě a nemusí se kvůli tomu kácet stromy
  • při jejich výrobě se nepoužívají žádné ropné nebo chemické (syntetické) příměsi

Zdroj: https://www.eko-plasty.cz/produkty-z-cukrove-trtiny/

Poslední články a recepty

Zásady ochrany soukromí
Tomáš Humhal
Top align-leftangle-rightangle-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram